Signalen in "Space"

 

 Als mijn eigen thuis WiFi al slechter is als ik in mijn tuin sta, hoe kan NASA goede kwaliteit foto’s en video’s versturen over een afstand van 54.6 miljoen kilometer?

 

 

Stijn Van Antwerpen

 

Beantwoord op 26 februari

Omdat ze geen wifi gebruiken….

Data versturen over een signaal komt erop neer dat je 1 en 0 gaat encoden in het signaal. Dit kan door te variëren in amplitude, frequentie of faseverschuiving. Op zijn minst één van de parameters blijft constant zodat je het signaal kunt onderscheiden van andere. Wifi werkt op 2.4 Ghz, en nieuwere op 5.0Ghz. De keuze van frequentie heeft 2 belangrijke consequenties. Hoe hoger de frequentie, hoe meer data je in je signaal kunt stoppen. Kort door de bocht: Wifi op 5.0Ghz heeft per seconde dubbel zoveel golfjes om data in te encoden dan op 2.4Ghz. De 2de consequenti

  

Dmitrii Eliseev

, studeerde aan Electrical & Computer Engineering

 

Beantwoord op 28 februari

Oorspronkelijk beantwoord: Als mij eigen thuis WiFi al slechter als ik in mijn tuin sta, hoe kan NASA goede kwaliteit foto’s en video’s versturen over een afstand van 54.6 miljoen kilometer?

Ten eerste worden de video en gegevens niet in realtime verzonden.

De gegevens worden van de "rover" naar de "orbiter" gestuurd. Dan stuurt het naar de aarde, en dat kan wel 15 minuten duren omdat de afstand te groot is en de lichtsnelheid beperkt is:

En last but not least, gebruikt NASA echt enorme antennes om het signaal te ontvangen: